Friday, September 20, 2013

Fakta Menarik Ibu Bersalin

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

hai semua :) maaf cx tidak sempat nak bw dan refollow kalian. apabila ada masa nanti, cx blogwalking okay :) mungkin hari minggu ini. semangat untuk berblog hilang kebelakangan ini. mungkin tiada idea baru. hihi. tapi nak bw pun cx tidak memberikan masa kepada diri sendiri. maaflah ya, nanti cx lakukan dan aktif semula :) kali ini cx nak kongsikan fakta menarik ibu bersalin. silakan baca :) 

cx suka mereka berdua! hihi
1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. Kira-kira 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa dua minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

Nadi Anaqi Zahiril Adzim
6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

semoga bermanfaat
"lahirkanlah keikhlasan dihatimu"

8 comments:

Ibu Amirul said...

hebatnya ibu bersalin....
psssttt.... akak pun suka mereka berdua tu

Lieya Von Jay said...

banyak nya pahala yang dapat bila melahir kan yerrr.. ^_^

MAY said...

alhamdulillah di jadikan wanita..byk pahala..tp wlupun mcm tu masih rmi perempuan di neraka kan...masih perlu perbaiki diri..

nur hannis mohamad said...

thanks baru den tau.... before this x amik kisah pun hehe....

Bonda Qalish said...

Jom play tags.

http://penat-menaip.blogspot.com/2013/09/tagstime-favorite-songs-by-salamah-ishak.html

Kathy Rbain said...

wah........info menarik..

Suria Lekatlekitgurl said...

saya adalah wanita 1 dari 10 tu.. yg no 5 :D

ezrie edris said...

salam...jempot join my segmen... http://izzriidris.blogspot.com/2013/09/segmen-bloglist-izzri-idris_21.html