Monday, March 14, 2016

Peluang vs Pengalaman

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Macam mana nak ada pengalaman kalau peluang tak diberi? Kemudian dok tanya ada pengalaman ke tidak sebelum ini?  How come lahkan? Come on lah. Celah mana nak ada pengalaman tu?  Bunyi macam marahkan? Haa memang marah pon. Haha. Rasanya bukan cx seorang yang hadapi perkara ini. Fiuh. Alahai nasib. Sabar sahajalah ya.



Alkisahnya tadi call kerja kosong yang dikongsikan oleh somebody. The first thing yang di tanya adalah pengalaman dengan nada yang tidak enak didengar. Terus rasa tak best. Kalau masa call tak nampak muka pon dah kekwat, boleh bayang tak bila dah bekerja nanti dapat rakan sekerja sedemikian? Jika beliau adalah boss, matilah nak jadi orang bawahan kau. Hurm okaylah bai.

Cuba nasib juga
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

3 comments:

Ary lee said...

Try to look and think with bigger picture. Meaning, experience not just related to work. By right, in 27yrs old of living, ary believe cx have been experience a lot of things. So, perhaps can state those previous part time experience during ur struggling time? If let say that fella still not convinced, meaning minda dia cuma dilimitkan pada tahap pengalaman bekerja sahaja. Kesiannnn.. Lol

CXopportunities said...

I have no comment regarding people thingking. People are different. Kbai.

Hahahhaaha

Shahida Dzulkafli said...

Yup.. Part nie sha setuju.. kalau peluang x diberi, dari mana pengalaman nak ditimba.. Kadang2 minta ada pengalaman sampai 2 ke 4 tahun.. Baru boleh apply satu2 keje tu.. Letih..