Wednesday, September 4, 2019

Floor 88 Hutang : Lirik 2019

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Holla! Sejak kebelakangan ini, memang hangat sungguh lagu dari Floor 88 ya.  Mana tidaknya, sampaikan anak cx yang berusia tiga tahun sebelas bulan pon beriya layan. Hebat! Tapi cx pon tak nafikan, lagu Hutang ini sangat rancak, santai, ringan tapi dalam masa yang sama ada isi yang hendak disampaikan kepada pendengar.  Gabungan daripada lagu dan keadaan zaman dahulu kala serta nyanyian usia kanak-kanak kita. Memang menarik! Tak jemu didengar berulang kali. Kami satu famili memang layan habis lagu ini tau! 


Kau nak cepat kaya
Macam jual unta
Tapi kau sendiri
Malas nak usaha
Cerita sana sini
Gebang kau merata-rata

Pantang depan mata
Ada saja cerita
Tipu belit kawan
Dah macam ular sawa
Bila dah tahu kau lari berbatu
Macam kau nampak hantu

Cerita zaman dulu
Pak kaduk gadai tanah
Dia laga ayam bukan kepunyaannya
Cerita zaman sekarang
Kau yang guna duit orang
Pabila pecah tembelang
Lari lintang pukang
Kau tak mampu bayar sekupang-pang
(Alakazam)



Pok amai-amai belalang kupu-kupu
Bayar duit aku yang semua kau sapu
Kambing biri-biri ala sudah datang dari Jawa
Mana kau nak lari bawa duit tu ke mana

Buai laju-laju buai sampailah pokok sena
Duit tu beribu semua entah ke mana
Memanggil Fasola tikam di tapak kakinya
Dah memang kau salah ku taboh kau pon tak apa

Rampo ngiseng semar tilem

Solo…solo
Solo…solo
Solo…solo

La la la la la la la la
La la la la la la la la

Cerita zaman dulu
Pak kaduk gadai tanah
Dia laga ayam bukan kepunyaannya
Cerita zaman sekarang
Kau yang guna duit orang
Pabila pecah tembelang
Lari lintang pukang
Kau tak mampu bayar sekupang-pang
(Ram-pang-pang)

Pok amai-amai belalang kupu-kupu
Bayar duit aku yang semua kau sapu
Kambing biri-biri ala sudah datang dari Jawa
Mana kau nak lari bawa duit tu ke mana

Buai laju-laju buai sampai pokok sena
Bayar hutang itu takut nanti kau merana 
Memanggil Fasola tikam di tapak kakinya
Dah memang kau salah ku taboh kau pon tak apa
Rampo ngiseng semar tilem

Rampo ngiseng semar tilem!!!



Lagu dan lirik dia memang best sangat! Orang kata boleh layan sampai lebamlah! Hihi. Apa² pon tahniah kepada kumpulan Floor 88 dengan kejayaan lagu baru mereka. Terbaik! Video musik pon kreatif sangat! Suka juga tengok. Lagi² part last yang hakak woshi woshi dok membebel tak sudah. Tapi akhirnya terdiam bila marka lama ada depan mata. Dok throwback bagai. Halah halah halah. Korang memang terbaik! Nah! Jom layan musik video ! Kbai


Judul Lagu : Hutang
Penyanyi/Artis : Floor 88
Lirik : Achoi Floor 88
Muzik/Lagu : Zai Hamzah
Label Muzik : Rusa Music

Hutang Jangan Lupa Bayar
Lahirkanlah Keikhlasan Dihatimu

18 comments:

Sizzling Suzai said...

dorg ni mmg x pnh mngecewakan dr zmn zalikha smpi la skg buat lagu ape pun gempak!!

cre8tone said...

semua orang pun nak cepat kaya, kalaulah ada opportunity.... first time heard of this artist...

Mrs Pip said...

Bait bait lagu tu kalau diamati mmg deep juga kata katanya .. Sekarang ni, ramai yg x reti byr hutang, bukan x mampu, tp saja x nak bayar .. Hurm.

Marina Bashah said...

Sekarang tengah famous lagu ni kan. Anak marina siap hafal lagu ni

Fadima Mooneira said...

Hahaha........ I like this funny song. The tune also so catchy. Thanx for writing a review and sharing this with us. Have a good day.

Farhana Jafri said...

suka sangat layan lagu floor 88, memang kreatif sangat bait lirik dia. Music pun catchy. Lepas ni boleh tuju lagu ni bila nak mintak hutang

mek yunie said...

lagu ni macam perli orang kan. hahah. siapa makan cili dia rasa pedas. kehkeh. tapi bagus jugak lah lagu lagu macam ni ada dalam industri.

Aerill Hassan said...

Antara lagu yg menarik untuk didengari. Walaupun saya jarang nak bukak radio, selalu dengar lagu dalam playlist sendiri je, tapi still tahu tentang lagu ni. Apa2pun terima kasih share ya.

ummizarra said...

Famous lagu ni skrg kan.Anak kita pun suka ikut nyanyi lagu ni. Lagi2 part puk amai amai tu. Thank you share sbb kita xpenah tau lagu ji sape nyanyi n tajuk ape. Heehhe

Rawlins GLAM said...

Sudahnya Rawlins pun tercari dan terdengar lagu nie. Haha.
Mudah sangat terpengaruh Rawlins nie kan. Lirik dia best dan membawa pengajaran.

AyuArjuna BiGoshh said...

Lagi dia catchy tu yg menarik. Kalau anak—anak mida hatta budak kecik akan suka dan terikut sama. Tapi bagus lirik dia banyak pengajaran

Dikbee said...

Best lagu ni, dengar hari-hari pun tak boring.. hehe..lagunya catchy then lirik dia pun mesti ramai yang terkena kan esp yang berhutang... haha

Ruby said...

Floor 88 ni Ruby rasa mereka tahu la apa yang rakyat Malaysia suka dengar. Lagu mereka mesti hits kan. Mereka ni pun jenis peramah dan mesra. Hehe

Yaya Azura said...

Lagu ni jadi siulan budak-budak. Padahal makna tersirat berat nak faham tahap anak kecil. Tapi muzik best itu yang budak-budak senang hafal.

atiehilmi.com said...

hahahahahah~ memang best tau lagu2 dorang ni.. akak salah seorang peminat dorang ha.. suka semua cover yang dorang bawak dan semu cover yang dorang bawak mesti meletop !!

Izaramli said...

Memula dengar lagu ni rasa macam apa benda la dia nyanyi tapi bila hayati balik lirik dia baru faham and lagu ni best sebab catchy.

Tengkubutang said...

TB tak pernah dengar lagi lagu-lagu terbaru kumpulan Floor 88 ni, kecuali zalikha tu ada la dengar sebab nama orang kot.. hahaha.. lagu lain tak dengar lain sebab dah jarang dengar radio.. cuma baru2 ni ada tengok Floor 88 ni dekat I can See your voice .. baru tahu sape penyanyinya.. huhu.. ramai ye anggota kumpulan dia?

Sharon Lee said...

Congrats for their new song, and is my first time heard of this group floor 88! The song definitely looks good, such a powerful and fun song to listen.