Monday, August 8, 2011

Mandi Wajib selepas Azan Subuh. Sah ke Puasa?

Bismillahirahmanirahim
Assalammualaikum w.b.t

sharing number 20
korunk! puasa tak hari ni? heheh. takya jawab.. seperti biasa kepada para bakal atau memang dah jadi ibu.. Allah sayang lebih punye.. *Kak Ros cakap eh. Jangan jeles para bakal atau memang dah jadi bapa. kih3. orite, for today, I would to .. ceh~ macam ada presentation plak kan? *koya. Ni ari nak cerita sikit pasal puasa dan mandi wajib serta waktunya. 


Sebelum ni cx ada kemusykilan, adakah dibolehkan untuk mandi wajib pada bulan Ramadhan selepas Azan Subuh iaitu selepas waktu Imsak?  cx langsung tak tahu dan cx selalulah mandi before Imsak.  Gila menggigil sejuk, terketaq-ketaq tulang rusuk. oke melampau.  Then, lama juga lah cx buat camtu.

Until one day, cx tanya mak dan mak cakap, boleh mandi after subuh dan puasa kita diterima.  Huh. Lega dengar.  Then selama itu juga cx ikut cakap mak.  but, for today cx tiba-tiba terfikir dan rasa ragu- ragu..  Kan ragu-ragu itu amalan syaitan.  Then, sedang belek-belek bw blog orang, cx jumpa satu website ni. Nak tahu  apa jawapannya? 

"Dari sudut hukum puasa pula, puasa adalah sah jika telah berniat untuk berpuasa sebelum menjelang azan subuh"

Haa, maknanya, kita boleh mandi wajib after subuh tapi dengan syarat telah berniat puasa sebelum menjelang azan subuh. faham tak anak-anak? :) Dan daripada website tersebut juga cx dapat ilmu lagi iaitu hanya suami isteri yang bersama di bulan Ramadhan pada siang hari sahaja yang dikenakan kaffarah. okaylah, itu je cx nak share :) kalau nak tahu apa itu kaffarah.. Sila rajinkan diri untuk klik SINI :)


Islam itu tidak membebankan Umat
"lahirkanlah keikhlasan daripada hatimu"

26 comments:

zeeck said...

wah terbaek...walau pun z xde kene mngene ngan hal nie (huhu) tp z bakal jadi bapak kelak (cheewah) kene tau maa XD hehehe

AIEN NOT ALIEN said...

nice info cx..

Islam itu indah, tidak membebankan umatnya..

cx's said...

zeeck ceh. bakal bape je yg die fokus kan? Huhu

aien tq aien sygss~ :)

shazmir said...

hahahha..nice...cantik blog cam awak juga cantik..

NasZ said...

owh..macam tu ke? tapi saya tak kawin lagi, camne?

MOHD NASER.com

LADYHEART said...

info yg bguna..thnkx 4 sharing yer..:) lady pon confuse jgk sblm ni..

cx's said...

shazmir cantik la sgt kan? grrr~ tq! :p

NasZ hehehe. awk bakal bapa la kan. tk slh ntk tahu. :) heheh

cx's said...

ladyheart welcum my dear! :)

DoodleLicious said...

tapi kalau camtu..tak solat subuh la ek..

sy pun confius gak ni

cx's said...

@doodlelicious bukan begitu awknya. maksudnye kat sini adlh mndi afte azan subuh. stlh tmtnya wktu imsak. bkn after subuh yg b'mksud msuk syuruk :)

ninie_azriena said...

owh..yes !!
ninie pun kadang2 mandi pagi2 tu..gigil gila2 ah..tak tahan..haha =)

nice entry cx,,tanks

My Name is Mar said...

ho-ho-ho..
Nice INFO!

|-sw33t-dream-| said...

ooo...baru tahu..thanx cx

Sekamar Rindu said...

salam..

perkongsian maklumat yang baik.

terima kasih atas entri ni

haNem said...

good informations..thanks yer..thanks jugak sebab sudi jenguk blog :)

Anonymous said...

Thanks cx.. Nice info and very useful for me coz thus is first year fasting as a wife... ;-)

Nur Zulaikha said...

thanks for sharing~

cx's said...

all of you terima kasih kembali :)

miss ana said...

nice....info yg pntg..salam perkenalan....ana dari group 3,,,dah follow blog awak..best blog awak

ZouL said...

Info yang menarik ni CX..masih ramai tak tau lagi pasal hal ini rasanya..hehe.

eRa97 said...

good info...^^
erm, baguslah info nie..
ianya amat berguna buat wanita/perempuan
seperti...
<--- era!! he he he

Shurazirah Sukhur said...

thank you sharing :)

Azwan said...

Sah. Beberapa hari lepas ada tengok dan dengar kat tv alhijrah seorang ustaz ni jawab satu soalan pasal mandi wajib. Katanya sah asal dah niat puasa sebelum azan subuh.

cx's said...

@Azwanterima kasih! :)

SITI NOORNADIYANA said...

thanks for the info. yana baru tahu ni. :)

btw, dtg & follow sini thru segmen Ben Ashaari. salam kenal-kenal. :)

http://lurvemycadbury.blogspot.com/

s.y.a.r.q said...

samelah.dulu pon ragu-ragu jugak. Tapi betul la..tak menahan mandi pagi2 sebelum subuh tu,sejukkkkkkk :)